Společenství Rafael

Společenství Rafael

Vize

Rafael je neziskový, dobrovolný a nezávislý spolek. Usiluje o vedení dětí a mládeže k tradičním hodnotám rodinného života a o rozvoj jejich osobností v rámci kulturních  a křesťanských tradic naší země. Pro tuto svou snahu chce získávat informace o správném formování dětí a mládeže.
Rafael usiluje o vybudování hřiště pro předškolní a školní děti a v další návaznosti o zřízení prostor pro vzdělávání zájemců v oblasti pedagogiky a výchovy dětí.

Členství

Členem sdružení mohou být fyzické osoby starší 18 let a právnické osoby, které souhlasí se stanovami a cíli sdružení.
O přijetí za člena sdružení rozhoduje na základě písemné přihlášky rada sdružení.

Činnost

Zapsaný spolek Rafael vznikl na sklonku roku 2005. Jeho zakládající členové si jsou vědomi, jak moc potřebné je sdílet své zkušeností a rozšiřovat své vědomosti v oblasti rodinného života, posilování vztahů mezi partnery a vnitřních vztahů v rodině vůbec. Chtějí nabízet podporu a pomoc dalším rodinám, jejich dětem, organizovaným skupinám, které s dětmi pracují a dětem z veřejnosti – zkrátka všem, kdo mají zájem žít v souladu s potřebami rodinného soužití a přitom využívat všeho dobrého, co už bylo vymyšleno, objeveno a uplatňováno našimi předchůdci.
Na počátku roku 2007 zapsaný spolek Rafael získal částku 20.000,-Kč z prostředků pardubického kraje na projekt „Na suchém dvoře“, který je zaměřen na terénní úpravy dvora a jeho odvodnění.
V polovičce roku 2007 jsme podali další tři žádosti o grant. Jedna nebyla úspěšně přijata, vyjádření k dalším bude známo koncem léta 2007.
Dlouhodobé stávající aktivity spolku Rafael vyžadují zázemí a podporu, které nacházejí právě v objektu fary v Jablonném nad Orlicí.
Spolek má dobré vztahy s římskokatolickou farností sv. Bartoloměje v Jablonném nad Orlicí. Se souhlasem jejího správce Mgr. Pavla Pokorného v objektu využíváme jako Rafael hlavně malý sál, plně vybavenou kuchyň a sociální zázemí, které běžně slouží ubytovaným hostům farnosti.

„Na tom našem dvoře“

 Za mohutné podpory dobrovolníků členů i nečlenů Rafaela se 28.května 2006 uskutečnilo velké setkání pro rodiny a děti inspirované starobylou atmosférou dvora – „Na tom našem dvoře“. Účastníci mohli postupně projít šest úkolů, dílčí výsledky jim byly zapisovány do pamětního lístku. Po absolvování soutěží si každé dítě mohlo vybrat sladkou  nebo věcnou  (rukodělný výrobek) cenu. Návštěvníci dvorku se mohli osvěžit v malém občerstvení a pobavit se na skákací trampolíně, kterou laskavě zapůjčila jedna rodina členů sdružení. Akci navštívilo celkem asi pětašedesát dětí zhruba z 25 rodin. Věk soutěžících byl od tří do čtrnácti let, ty samostatnější děti přišly soutěžit sami bez rodičů..

Dětské hřiště

Na dosud nevyužívaném vnitřním dvoře objektu fary chce spolek Rafael vybudovat dětské hřiště pro předškolní děti a pro žáky nižších tříd základní školy. Sledujeme tím vytvoření  klidného místa pro bezpečné hry dětí, kde by mohly být rozvíjeny pozitivní vlastnosti a schopnosti  dětí už od jejich nejútlejšího věku – motorika, zdravá fantazie, tvořivost, chuť ke sportování, radost z pohybu,  učení se životu ve skupině vrstevníků.


Děti by hřiště využívaly jak během setkávání maminek, tak kdykoli pod dohledem rodičů. Využívání hřiště i dalším subjektům, které pracují s malými dětmi a s dětmi prvního stupně základní školy – to ale pod podmínkou stálé přítomnosti odpovědné dospělé osoby, která na skupinu dětí bude dohlížet a ponese za ni odpovědnost.


 Naše snaha vzešla ze skutečnosti, že stávající dětská hřiště, která se v našem městě nalézají, svou kapacitou a provedením nezajišťují ani pohodlí, ani bezpečnost těch, kdo je využívají. Jedná se o hřiště nehlídaná a nechráněná, volně přístupná drobnému zvířectvu, občas slouží jako terč vandalům k poškozování a znečišťování.


Dvůr je svou dispozicí přirozeně uzavřený, umožňuje přímý vstup z městského chodníku a po příslušných úpravách bude snadné zajistit jeho bezpečné oddělení od ostatních  (provozních) prostor objektu. Menšími opravami a úpravami docílíme zamezení přístupu drobných zvířat. Součástí našeho záměru je i vybudování sociálního zařízení (WC, umývadla, prostor k opatření kojenců, úklidová místnost) a to v prostoru bývalé maštale, která se nachází v suterénu objektu a umožňuje ze dvoru přímý vstup.

Rafael v překladu znamená: „Bůh uzdravil“.

Rafael je jedním ze tří archandělů. Jeho svátek slavíme spolu s archanděli Michaelem  a Gabrielem 29.září.

Rafael – v Bibli uváděný jako Refáel - je uctíván jako patron lékárníků, horníků, pokrývačů a lodníků; cestujících a vystěhovalců; nemocných.
Rafael je vzýván jako přímluvce proti chorobám očním a proti moru.

O archandělu Rafaelovi pojednává v Písmu svatém jedna z knih deuterokanonických - kniha Tóbiáš, která vypráví příběh rodiny zbožného Tóbita. Archanděl Refáel zde doprovází  na cestě mladého Tóbiáše, který však anděla nepozná a pokládá ho za člověka. Kniha Tóbiáš nám dává poznat zbožnost a podobu rodinného života v 3. až 2. stol. př. Kr., kdy kniha pravděpodobně vznikla. Obsahuje mnoho hlubokých modliteb a vzácných myšlenek.

Archanděl Rafael se tedy může stát i naším průvodcem a ochráncem.

„V každé době dobrořeč Hospodinu, svému Bohu,
a vypros si od něho, aby tvé cesty byly přímé
a všechny tvé stezky a záměry se zdařily.
Žádný národ nemá v moci svůj záměr,
nýbrž sám Hospodin jim dává všechno dobré.“ ( Tob 4,19 )

Kontakt

RAFAEL, zapsaný spolek,
Náměstí 5.května 1
561 64, JABLONNÉ NAD ORLICÍ
předseda
Ing. Josef Fišer
místopředseda
Ing. Petr Krátký

 

Adresa pro korespondenci: RAFAEL z.s.
Ing. Josef Fišer,
Nad Školou 438
561 64 JABLONNÉ NAD ORLICÍ
Registrace u MV ČR VS/1-1/62601/05-R ze dne 14.12.2005
IČ: 27016960
Bankovní spojení: KB, Václavské náměstí 76, 561 51 LETOHRAD
Číslo účtu: 115-84720207/0100
e-mail: [email protected]

Kontaktovat se můžete u Jožky Fišera   

Prosíme  Vás všechny,  kdo můžete přispět jakoukoliv částkou, podpořte nás na účet spolku Rafael, vedený u KB a.s. s číslem 115-84720207/0100 

Děkujeme.

variabilní symbol pro dvorek (úprava na hřiště pro děti):    777
variabilní symbol pro údržbu a provoz:    999