Znak a prapor

Znak a prapor

Za krále Václava II. bylo Jablonné součástí panství lanšperského, které mladý král roku 1285 daroval svému otčímu Závišovi z Falkenštejna. Po třech letech mu je však opět odňal a roku 1290 jej dal pro podezření, že se chce zmocnit vlády v zemi, popravit. Aby uklidnil své svědomí a odčinil bolest způsobenou matce, věnoval lanšperské panství klášteru zbraslavskému. Jeho "Základní a nadační list opatství zbraslavského, vydaný českým králem Václavem II. dne 21. máje 1304" je nejstarší listinou, v níž je zmínka o Gabloně, Villa forensis (trhový městec). Soupis obcí zahrnutý do tohoto dokumentu je však starší, pochází z roku 1285.


Život poddaných lanšperského panství za nové vrchnosti nebyl snadný. Klášter od nich požadoval vysoké platy a navíc trpěli nájezdy loupeživých rytířů. Tyto poměry se odrážejí v pověsti o původu městského znaku.


Vždy na podzim, po ukončení sklizně, lanšperský purkrabí posílal do obcí vozy a ozbrojenou čeleď, která měla za úkol vybrat naturální dávky zahrnující obilí, maso drůbež, ryby, máslo, med, len, dřevěné uhlí a další věci požadované zbraslavskými mnichy.
Někdy se stávalo, že skutečné výběrčí předešli falešní, kteří vybírali do vlastní kapsy. Aby tomu zabránil, purkrabí posílal s čeledí mnicha, jindy jí k prokázání totožnosti půjčil alespoň berlu.


Pověst říká, že když se jednou blížil po lesní cestě k Jablonnému vůz naložený naturáliemi shromážděnými v okolních vesnicích, vůně medu přivábila medvěda. Vystrašený doprovod se rozutekl a zvíře potom snadno vylezlo za pochoutkou na vůz. Koně je však ucítili a dali se do zběsilého běhu. Medvěd proto nemohl seskočit a před pádem z prudce nadskakujícího provozu se snažil zachránit tím, že se předními tlapami opřel o berlu. Tak vjel na jablonské náměstí, kde se mu konečně podařilo vůz opustit a zmizet v lese v místech, kde dnes stojí kostel. Jablonští potom spřežení chytili a koně uklidnili. Teprve po dlouhé době se objevila zbabělá zámecká čeleď.
Na Lanšperku i ve zbraslavském klášteře z toho bylo hodně smíchu a opat svolil, aby Jablonné dostalo na paměť této události do znaku medvěda s berlou.


Zobrazení tohoto znaku se objevuje na nejstarších užívaných pečetích.
V současné době má město i svůj prapor. Heraldická komise při poslanecké sněmovně vypracovala několik návrhů a jeden z nich byl schválen městským zastupitelstvem. 1. února 1994 byl oficielně předán předsedou Poslanecké sněmovny Českého parlamentu zástupcům našeho města. Prapor je v rozměrech 3 : 2, 1,8 šířky. Ve středu praporu je zobrazen medvěd s berlou otočený hlavou k žerdi, převzatý z městského znaku.