kostel sv. Bartoloměje – Jablonnné

Logo farní kostel sv. Bartoloměje, apoštola
O místu:

Jablonné bylo založeno na ostrohu při soutoku potoka Orlička s Tichou Orlicí. Ostroh se sklání mírněji k Orličce, jejíž údolí se pod soutěskou v Hradiskách rozšiřuje a podle níž se také město původně jmenovalo Jablonné nad Orličkou.

Pravý původ jména města není jednoznačně znám. Nejpravděpodobnější se jeví úvaha o tom, že na důležitých stezkách se ve středověku stavěly celnice, kde se vybíraly poplatky za přepravovanou sůl. Nazývaly se gablony a poplatek byl znám jako gabela. Snad takováto celnice existovala i u křižovatky stezek na území dnešního Jablonného. Ostatně v nejstarších listinách se místo uvádí vždy jako Gablona.

Jablonné roku 1648 postihl požár způsobený zřejmě neopatrností někoho z obyvatel města. Tehdy vyhořely všechny domy na náměstí včetně radnice. Tak byly zničeny i důležité listiny, jež by nám mohly podrobněji osvětlit nejenom nejstarší historii města, ale také informace o původním kostele a faře.

Po požáru byl kostel spolu s farou v Jablonném obnovena v roce 1663. Budova fary byla nevelké stavení sroubené ze dřeva. Tehdy byla spravována farářem z Ústí nad Orlicí. Z kostelního účtu z roku 1670 lze zjistit, že kostel sv. Bartoloměje byl opravován s pomocí kostelních financí z Ústí nad Orlicí a Výprachtic. Kostel byl malý a nemohl dostatečně pojmout všechny věřící.

Úderem blesku  při bouři v roce 1671 byla silně poškozena budova kostnice. Z tohoto důvodu byla u kostela roku 1680 dostavěna nová věž a byly na ni vyzdviženy zvony. V roce 1685 byly k faře přikoupeny dvě zahrady ležící v sousedství, které umožnily vznik rozsáhlé farní zahradě. Farní budova byla stále nevelká a svému účelu nevyhovovala.

Roku 1725 bylo započato se stavbou nové fary spolu s potřebným hospodářským zázemím. Současně probíhala přestavba kostela a úprava jeho nejbližšího okolí, která byla dokončena roku1732. Návrh uspořádání komplexu jednotlivých objektů, vypracování plánů a řízení stavebních prací vedl lichtensteinský dvorní stavitel Kristian Auer.

Podle kostelních účtů víme, že stavba spotřebovala 4.542,- zlatých. Lichtensteinové vlastnili Jablonné nad Orlicí od roku 1622 v rámci lanškrounského panství.

Stavitelské práce byly prováděny během působení faráře, magistra filosofie a teologie, Františka Karla Štučka, jež v Jablonném působil  v létech 1723 až 1734. Po jmenování kanovníkem kapituly v Litoměřicích odchází, ale na jablonské věřící nezapomíná. I na dálku je podporuje modlitbou a financemi. Díky jeho přispění byl pořízen malý zvon.

V návaznosti na přestavbu kostela byly v roce 1732 postaveny hřbitovní kaple, nová kostnice s márnicí, došlo k rozšíření hřbitova a k obehnání hřbitovní zdí. Staviteli se zdařilo citlivě využít přirozeného návrší nad městem k zvýraznění důležitosti kostelního komplexu a vytvořil tak působivou dominantu města. Jeho dílo – typické pro období vrcholného baroka - na nás poutavě působí i dnes.

Nejbližší události v místě (rozmezí od 8.5. do 18.5.2024)

Den Čas Druh intence
středa
8.5.
18:30 Mše svatá

Za Václava Fajta, rodiče a duše v očistci.

čtvrtek
9.5.
18:30 Mše svatá
pátek
10.5.
18:30 Mše svatá

Na poděkování za dar křtu a za dar rodiny.

sobota
11.5.
07:00 Mše svatá
neděle
12.5.
08:00 Mše svatá

Za všechny živé a zemřelé farníky.

Místo uskutečnění

N 50°1.69355', E 16°35.97595'

Sdílejte info